Nechce váš pejsek jíst? 5 tipů pro vybíravé jedlíky

Stává se vám často, že váš pejsek ohrne nos nad miskou plnou granulí, ale pamlsky a vaše jídlo mu chutná až moc? Bude to asi tím, že je váš pes vybíravý jedlík.

Ať už je důvod jakýkoli, může být nechutenství u psa velmi znepokojující. Proto je dobré v první řadě vyloučit jakékoliv zdravotní problémy a poradit se se svým veterinářem. Pokud je ale váš pejsek naprosto zdravý a jen nad některými typy jídel prostě "ohrnuje nos", máme pro vás pár zaručených tipů, díky nimž bude váš pejsek zase nedočkavě čekat u misky. 

 

Přestaňte vaše psy krmit lidskou stravou a pamlsky

Krmením pejska lidskou stravou poškozujete nejen jeho zdraví, ale budujete v něm špatné návyky, jako je například pochtívání jídla u stolu nebo právě vybíravost při jídle. 

Krmení psů lidskou stravou navíc největší mírou přispívá k jejich obezitě. Ta je potom příčinou nejrůznějších zdravotních problému jako je cukrovka, problémy s klouby a nádorová onemocnění. Nakonec je to vlastně tak, že naší láskou pejskům ubližujeme. 

Nejlepší možností jak upravit pejskům stravovací cyklus, je pravidelné podávání kvalitních psích granulí vždy ve stanovený čas, jak je uvedeno na obalu.

 pexels-photo-688961

 

Držte se pravidla 15-ti minut

15-ti minutové pravidlo potlačuje vybíravé stravování tím, že má pejsek jen omezený čas, kdy může své jídlo sníst. Jestliže váš pes jí dvakrát denně, bude mít každý den dvě šance své jídlo sníst. Pokud pes během 15-ti minut nezačne jíst, jídlo odeberte a dejte mu jej zase až v další plánovaný čas krmení. 

Tato metoda se z počátku může zdát velmi drsná, zvláště když pes začne kňučet a prosit vás o jídlo. Věřte ale, že pokud vydržíte, jde o velmi účinný prostředek jak odnaučit vašeho psa vybíravosti v jídle. Žádný pes nechce dobrovolně hladovět a tak si velmi rychle na tento režim zvykne. 

 

Vyhněte se přílišnému rozptýlení při jídle

Pokud je ve vašem domě stále rušno, váš pes se nemusí na svém stravovacím místě cítit pohodlně. Psa tedy krmte v klidu, nejlépe v jiné místnosti než si hrají děti nebo probíhá společenský život (ideálně v kuchyni apod.). 

Z dosahu odstraňte všechny hračky. U vybíravých psů může i malé rozptýlení vést k tomu, že opustí misku a přestanou jíst. Pejska nezapomeňte k jídlu vybízet milým hlasem a po každém jídle ho pochválit. 

 Image may contain: 1 person, smiling, dog and text

Přidejte více chutí a vůní

Častou příčinou vybíravého chování je to, že pejsci ztratí zájem o stále stejnou chuť svých granulí. Jedním z řešení může být přechod na jiný typ nebo příchuť granulí. Nikdy však nepřecházejte skokově, ale staré granule postupně promíchávejte několik dní s novými. Zamezíte tak zažívacím potížím u vašeho pejska. 

Další možností může být granule pejskům trochu ochutit a přidat lákavější vůni. Granule můžete zalít trochou horké vody, která pomůže více rozvinout jejich vůni, ta bude pro psy lákavější. Také můžete do granulí přidat např. tvaroh, trochu kuřete apod. Vždy ale myslete na to, že má jít jen o ozvláštnění chutě a vůně a ne náhradu samotných granulí. 

 

Udělejte z jídla výzvu

Je známou pravdou, že pejsci si své jídlo rádi odpracují (uloví). Tento pud samozřejmě nachystaná miska moc nenaplňuje. Zkuste tedy krmení vašemu pejskovi nějak ozvláštnit. 

Řešením mohou být různé zábavné krmítka pro psy, kde pes musí použít své úsilí nebo důvtip, aby z nich svou stravu vydoloval. Dobře ale funguje i jednoduché rozsypání granulí po podlaze, kdy si je pes musí vysbírat, nebo schování části granulí po bytě, kdy je pes musí hledat. Pejskovi můžete také před jídlem dávat za úkol plnění různých cviků apod. a granule mu pak dát za odměnu. 

 

Jak jste na tom vy? Je váš pejsek vybíravý jedlík, nebo sní na co příjde a je mu to jedno? 

Zpět do obchodu