Osvědčené tipy, jak odnaučit psa zbytečně štěkat

I když může být neustálé štěkání vašeho psa velmi frustrující a nepříjemné, je třeba si uvědomit, že jde o jeho přirozené chování. Je to jeho jediný způsob, jak s vámi komunikovat a upozornit vás na případné nebezpečí (i když se třeba jen blíží přátelský soused). 

My jsme si pro vás připravili několik tipů, jak vašeho psa odnaučit štěkání v opravdu nevhodných chvílích. Stačí se důsledně držet následujících rad a výsledky brzy sami uslyšíte :). 

Zůstaňte klidní

Největší chybou, kterou můžete udělat, je začít na psa křičet různé povely jako "Ticho!" nebo "Přestaň!".

Mezitím co vy očekáváte, že psovi dáváte jasné povely k tomu, aby přestal, pes většinou vaše křičení chápe tak, že se k jeho štěkání přidáváte. Hlavní je zůstat v klidu a připravit si gesto nebo zvuk, kterým psa jasně upozorníte, že dělá něco co se vám nelíbí. 

Odstraňte motivaci

Než budete moci problém se štěkáním vyřešit, musíte zjistit co jej způsobuje. Štěká váš pes na někoho z okna? Pokud ano, zatáhněte žaluzie. Štěká váš pes na kolemjdoucí za plotem? Pokud ano, zavřete ho do domu. Pokud váš pes štěká, aby si získal vaši pozornost, musíte ho ignorovat. Pokud štěká,protože se nudí, běžte si s ním zaběhat. 

Image may contain: 1 person, smiling, dog and text

Naučte se příkaz pro "klid"

Velmi dobré je naučit vašeho pejska povel, který znamená, že se má uklidnit a být absolutně ticho. Tento povel se doporučuje učit ve dvou krocích. 

V prvním kroku nejprve musíte naučit pejska štěkat (např. na povel "štěkej"). Pokud se dostanete do situace, že bude váš pes štěkat, odměňte ho pamlskem se slovy "štěkej". Váš pejsek si časem tento povel spojí se štěkotem.

Jakmile naučíme pejska na povel štěkat, je pak mnohem snadnější vysvětlit mu druhý povel "klid" u kterého právě musí se štěkotem přestat.

Nechte pejska nejprve na povel zaštěkat a když přestane, odměňte ho pamlskem se slovy "klid". Časem si pejsek tento povel opět spojí s tím, že je třeba přestat štěkat a vždy se uklidní. Tyto povely vyžadují opravdu velkou trpělivost a důslednost, ale pokud je s vašim pejskem poctivě nacvičíte, máte vystaráno. 

Naučte pejska reagovat pozitivně na vnější podněty

Pokud máte správně nacvičený povel "klid". Můžete velmi snadno pejska odnaučit častému štěkání na různé podněty. Pokud váš pes například štěká na procházející lidi za oknem, počkejte s ním až půjdou okolo nějací lidé. Jakmile začne váš pejsek štěkat, dejte mu příkaz "klid" a odměňte ho pamlskem. Vše postupně opakujte u všech situací, kdy váš pejsek štěká. Cílem je, aby si tyto situace váš pes spoji s něčím příjemným a časem tak při nich ztratí potřebu štěkat. 

Cvičení

Nejčastější příčinou štěkání u psů je nuda nebo frustrace. Ujistěte se tedy, že váš pes má během dne dostatek pohybu i dalších stimulů. Dělejte během dne s vašim pejskem různé cviky a zaměstnávejte jeho mozek. Nakonec přeci jen platí, že unavený pes je spokojený pes. :)

Zpět do obchodu